De weg kwijt in de jungle van de mondmaskers?
Hier geven wij u graag de verschillen tussen alle mondmaskers.
Chirurgische mondmaskers, ook wel mondneusmaskers genoemd, moeten voldoen aan de richtlijn voor medische hulpmiddelen en aan EN 14683. De belangrijkste reden om een chirurgisch masker te dragen is om de patiënt en de directe omgeving te beschermen tegen besmetting door het personeel. In sommige gevallen kan een chirurgisch mondmasker de drager ook beschermen tegen opspattend vloeistof. Een chirurgisch masker biedt echter geen adembescherming, doordat het filter en de pasvorm niet ontworpen zijn om de drager te beschermen tegen kleine partikels. Chirurgische maskers kun je verdelen in verschillende categorieën.
-
Type I maskers bieden de laagste mate van bescherming en worden dus alleen gebruikt bij een laag risico. Type 1 maskers zijn dan ook niet geschikt voor operaties. Type 1 mondmaskers hebben een BFE (bacterie filter efficiency) van minimaal 95% en zijn niet spatresistent.
-
Type II maskers hebben een BFE van minstens 98% en zijn eveneens niet spatresistent.
-
Type IIR maskers werken twee kanten op. Ze hebben een BFE van minstens 98% en zijn wél spatresistent. Voor een tandarts is dit masker prima geschikt. Het RIVM adviseert dit type masker te gebruiken bij algemene zorghandelingen, ook bij patiënten met het coronavirus. Aangezien het coronavirus zich via kleine druppeltjes door de lucht verspreidt en een chirurgisch masker niet volledig aansluit op de huid, blijft er echter een risico dat dat de patiënt de zorgverlener besmet.
FFP maskers moeten voldoen aan de richtlijn voor persoonlijke beschermingsmiddelen en aan EN149. Een FFP masker beschermt de drager tegen het inhaleren van besmette partikels die door de lucht verspreid worden. Door de sluitende pasvorm is de kans op ‘lekkage’ tussen het masker en de gebruiker een stuk kleiner dan bij een chirurgisch masker.
-
FFP1 maskers hebben een efficiëntie van minimaal 80%. De lekkage aan de zijkant mag niet meer dan 22% zijn.
-
FFP2 maskers hebben een efficiëntie van minimaal 94%. De zijkantlekkage mag niet meer dan 8% zijn. Een FFP2 masker beschermt tegen schadelijke en op water en olie gebaseerde aerosolen. Dit masker is geschikt voor industrieel gebruik, maar biedt ook bescherming tegen door de lucht verspreide biologische agentia uit risicogroep 2, bv. pollen en bacteriën als tbc.
-
FFP3 maskers bieden de hoogste bescherming en hebben een minimale efficiëntie van 99%. De lekkage mag niet meer zijn dan 2%. Een FFP3 masker beschermt tegen dezelfde risicovolle deeltjes als een FFP2 masker, maar biedt eveneens bescherming tegen schadelijke en kankerverwekkende, op water en olie gebaseerde aerosolen en door de lucht verspreide biologische agentia uit risicogroep 3 (bv. virussen).